Mediere obligatorie

Trebuie să fie foarte clar pentru toată lumea că procedura medierii NU este o procedură obligatorie pentru nimeni.

Medierea reprezintă un drept atribuit oricărei persoane de a apela la această soluție extrajudiciară, nu o obligație, și , numai în anumite cazuri expres și limitative prevăzute de lege, o parte este ținută să facă dovada că a fost informată asupra avantajelor medierii, ceea ce nu se confundă cu obligația realizării medierii.

Nu poți fi ”obligat” să ajungi la o înțelegere, ci poți doar prin voința proprie și prin încrederea pe care o acorzi persoanei mediatorului autorizat ales de tine, să încerci să ajungi la o înțelegere cu o altă parte cu care, la un moment dat, ajungi să ai o neînțelegere.

Te amenință cineva cu trimiterea în judecată? Foarte bine, nu este o amenințare, ci o cale permisă de lege. Poate este mai bine să încerci să îi propui o înțelegere, iar dacă nu dorești să vorbești direct, nu dorești să te prezinți în persoană la ușa celuilalt, ai posibilitatea să îl inviți prin intermediul unui mediator autorizat la masa discuțiilor, unde, după semnarea contractului de mediere, se vor identifica căi de comunicare pe care altfel nu aveți ocazia să le utilizați.

Mediatorul – dintre toate profesiile juridice cunoscute – este cel chemat să sprijine, să faciliteze comunicarea dintre oameni, dintre părți, pentru ca acestea să identifice singure soluția salvatoare a oricărei probleme, pentru că, să nu uităm , orice problemă are o soluție, întotdeauna, rămâne doar sa se identifice cea mai convenabilă pentru ambele părți, sau toate părțile implicate.

Părțile pot fi asistate de avocat, consilier juridic la procedura de mediere,  cu acordul celeilalte părți, ori chiar reprezentate de aceștia, cu împuternicire, asemeni procedurii judiciare.

Dar părțile nu vor mai avea de achitat onorarii pentru ședințe de judecată succesive, pentru experți judiciari ori taxe judiciare de timbru, și au posibilitatea să soluționeze chiar și într-o singură ședință de mediere problema pe care o au, dacă nu oricum, ședințele de mediere se pot stabili conform voinței părților la ore flexibile, chiar în zile nelucrătoare, în mediu prietenos și confidențial, iar nu în ședință publică, cum se întâmplă la procesele judiciare.